středa 16. května 2018

Zamyšlení nad zaměřením blogu

Když jsem Introvertní svět zakládala, měla jsem radost z tak dokonale obecného názvu. Introvertní povahu mám vrozenou, to se nezmění, můžu si tedy na blog přidávat, co chci. Jenomže omyl. Jednou jsme si s jednou blogerkou navzájem ohodnotily blogy, a jednou z věcí, kterou slečna nadnesla, bylo nejasné téma blogu. Tento bod se udává jako nutný při zakládání blogu. Jestliže chcete psát blog, musíte vědět, o čem bude, jinak vznikne nepřehledný mišmaš, který ve výsledku nepřitáhne nikoho.



Pro někoho to může být snadné. Máte-li jednu velkou životní vášeň, kterou žijete, k níž máte poznatky, zážitky, fotky apod., pak máte i téma blogu. Jenže ruku na srdce, málokdo je tak jednoduchý. Každý člověk má spoustu zájmů, jeho osobnost se vyvíjí, životní situace proměňuje, a tak se snadno může stát, že se buď nemůžete jednoznačně rozhodnout, kterému tématu věnovat nejvíc prostoru, nebo začnete u jednoho tématu, ale časem chcete přesedlat na jiné. 

Z hlediska autora to takový problém být nemusí. Zkrátka trochu pozmění design a začne přidávat jiné příspěvky. Jenže pokud nepíše blog jen pro sebe, má zodpovědnost ke svým čtenářům. A čtenáře zvykl na nějaké téma a otočka o 180 ° se nemusí vyplatit.

Začínala jsem s tím, že chci psát články o introverzi a pozitivním  myšlení a knižní recenze. Později jsem přidala minimalismus, pak jsem chtěla přispívat s fotozážitky, stále více jsem také psala články o svém vlastním životě, a přitom jsem vždy odmítala koncipovat svůj blog jako deníček. Po novém roce jsem se začala zajímat o zero waste a uvažovala, zda mám toto téma také zahrnout na svůj blog.

Přitom jsem ale přestávala mít z blogu tak dobrý pocit jako dříve, protože mi chybělo mé hlavní životní téma - psaní. Začala jsem si připadat trochu jako podvodnice. Lákám čtenáře na články o introvertech a pozitivním myšlení, přitom ale málokdo ví, v které oblasti leží můj životní cíl.

Jenže je těžké psát o psaní, pokud jste ještě nic nevydali, aktuálně tápete v tom, co vlastně chcete napsat, a spisovatelem se nazýváte jen vy sami, abyste si dodali kuráž. Přesto je pro mě důležité, aby to tu čas od času zaznělo.

Témat tedy začíná být poněkud přehršel a budu je muset přehodnotit. Jak to vidíte vy? Měl by se blog zaměřovat na jedno či dvě témata, nebo upřednostňujete rozmanitost? Výhodu v tomto mají určitě blogy, které pohání osobnost. Lidé pak čtou cokoliv o jejich životě a zajímá je už jen to, co mají daní blogeři na sobě. Touto cestou ale jít nechci.

Nejsem jednoduchý člověk, a tak ani tento blog zatím nevysílá jednoznačný signál. Ráda bych, aby se tu mí čtenáři cítili příjemně a chodili sem číst smysluplné články. Současně si ale opravdu chci užít jejich psaní. Takže bych se i nadále ráda věnovala introverzi, pozitivnímu myšlení a recenzím, občas pustila něco ze svého vlastního života, zároveň vám chci ale i víc otevřít mé spisovatelské já.

Ráda bych znala váš názor na otázku jednotnosti či roztříštěnosti témat blogu. Jak se na to díváte vy? Jak to máte na svém blogu? A líbí se vám nastíněná témata Introvertního světa?

23 komentářů:

  1. Někdy se hodí mít blog na více než jedno téma a někdy zase ne. Já osobně mám na svém blogu víc témat. Je mi jedno, co si kdo o mně myslí, nebo jestli se to lidem nelíbí. Píšu, protože mě to baví. A je jedno co. Ačkoliv jsem při zákládání svého blogu měl také jasnou vidinu, že blog nepovedu více směry, velmi často se stává, že tuto vidinu nedodržím. Myslím si, že u těchto blogů, které se zaměřují na život autora nebo autorky je dobré mít více témat. Čtenáři si vyberou, co se jim líbí a to čtou. Přitáhne to taky hodně lidí.

    Ovšem pokud se jedná o blog na nějaká specifická témata (například zdravý život, techniku, počítače,...), asi není moc dobré, aby na tomto blogu byly i témata ze života autora.

    Co se týče mého názoru na tvůj blog, jelikož sem často nechodím, nemohu soudit. Nicméně jak se dívám, nemusíš si s tím dělat hlavu. Jsi introvert a do každého článku, který napíšeš, vložíš kus sebe - kus introverta. Piš, jak se ti zlíbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář :) Líbí se mi tvůj pohled na věc a souhlasím, že pokud se člověk od začátku na něco specializuje, neměl by od tématu uhýbat, ale tady jde o můj vlastní introvertní svět, který se skládá z více navzájem se doplňujících zájmů.
      Ať tě blogování baví i nadále :)

      Vymazat
  2. Neni potreba zalozit blog, a vysypat do nej kompletne vsechny svoje zajmy. Ti blogeri mozna pusobi jednoduse, ale tak pruhledni taky nejsou. Dopodrobna si popis modeloveho ctenare, pro ktereho pises. Podle toho skloubis i vic temat do jednoho celku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za radu. Je to zase trochu jiný přístup místo tématu vymezovat modelového čtenáře, ale určitě může fungovat.

      Vymazat
  3. Dalo by se říct, že mám také poměrně rozmanitý blog. Ano, pokud je blog založen za účelem beauty, fashion, lifestyle, travel tak by se od toho asi moc odbočovat nemělo. Ale když vidím tvuj blog (a jsme tu poprvé), vidím v tom ten svůj. Založila jsem ho, abych psala o knihách a o psaní. No, zjistila jsem, že to není tak jednoduché, takže jsem se zaměřila na "deníčkový" styl. Píšu nějaké názorovky, sem tam nějakou povídku, sem tam o nějaké knize, ale přesto mi přijde, že to spolu vše nějak souvisí. Ale je asi také možné,že to mí čtenáři vidí jinak.
    A z toho vlastně vyplývá i odpověď na tvou otázku – proč nebýt rozmanitý, ale musí to mít hlavu a patu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ten záběr témat je podobný a jde to k sobě, není to, jako by člověk psal o motorkách a prokládal to přírodní lyrikou, to by se asi těžko hledali čtenáři, kteří se sžijí s oběma tématy najednou. Ale kdo čte, bude mít i blízko k psaní a můžou ho zaujmout i úvahy.

      Vymazat
    2. Přesně tak :)
      Teď jsem koukla do sekce "O mně" a vidím, že jsi studovala na katedře bohemistiky UP! Já tam teď studuji :)

      Vymazat
  4. Podle mě záleží na tom, kvůli čemu blog píšeš. Pokud jen pro sebe a svůj pocit, pak vůbec nevadí, že je z toho "mišmaš". Takhle třeba píšu já :) Říkám si, že jsou čtenáři, kterým to sedne.
    Pokud chceš, aby se z blogu stalo něco víc (např. příjem peněz), je dobré mít užší zaměření.

    Ve Vlnách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, v tomhle si taky nejsem jistá, protože nemám aktuálně kapacity a vědomosti na to, abych z blogu aktivně udělala výdělečný projekt, ale zase jako koníček už bloguju tak dlouho, že by si to zasloužilo někam posunout. Každopádně díky za příspěvek :)

      Vymazat
  5. Mně, jako čtenářce, různá témata vůbec nevadí. Když mě jeden článek třeba nezaujme, přeskočím ho a přečtu si příští. Nevidím v tom problém. Možná bych ale, pokud to jde, označovala různá témata příslušnými štítky.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi moc vstřícná čtenářka :) Štítky používám a také rozbalovací menu, aby si čtenáři mohli najít články, které je zajímají, tak snad to někdo ocení.

      Vymazat
  6. Já jsem se několikrát "snažila" mít blog zaměřený na jedno téma. Jeden čas fotky, jeden čas knížky. Jo, to bylo jeden čas vážně docela knižní období, přečetla jsem knížku a hned o ní napsala. Jenže takhle to šlo třeba se dvěma třemi knížkami a pak se z těch článků stala rutina a ani mě to nebavilo psát. Teď už rok nebo dva vůbec zaměření blogu nehrotím. Když jedu na výlet, přidám fotky. Když mám chuť podělit se o čtenářský zážitek, udělám to. Když napíšu básničku nebo povídku, šup s tím do příslušné rubriky. Udělala jsem si z blogu místo, kde mám úplně všechno, co potřebuji sdílet se světem. No a co, že je toho hodně. Jak říkáš, člověk není zaměřený jen na jednu věc. :)

    Měj se krásně! A piš, piš hodně! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za povzbuzení, budu se snažit, psaní mě baví :)

      Vymazat
  7. Já jsem jednu dobu na blogu plácala hroznou všehochuť, takže jsem tam měla miliony rubrik a ve většině z nich třeba jen jeden článek a spoustu článků v těch dvou/třech hlavních. Takže já své hlavní zaměření znám a budu se snažit ho držet a pokud přidám něco jiného, nebudu tomu už tvořit spešl rubriku. Tvoje sekce o introvertech se mi líbí, jsou to články pro mě jak dělané. A jsem ráda, že na ně máš samé pozitivní ohlasy. :) Bohužel mě bylo při jednom z takových článků vyčteno, že je teď hrozně in být introvertem a že ze sebe hrozně děláme, jak jsme jiní a máme potřebu na to pořád upozorňovat. Piš si po svém a hlavně se nenech odradit! :)

    Rosa Nera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zpětnou vazbu. Těší mě, kolik lidí se s mými články o introverzi dokáže sžít. V online prostoru to bohužel tak může vypadat, že být introvert se stává in, ale to je tím, že psaná forma je naše parketa. A jak jsem psala při zakládání blogu, chci, aby můj blog byl místem, kde budou introverti a extroverti v míru a budou se navzájem inspirovat. Nenechat se odradit je při blogování určitě také důležité :)

      Vymazat
  8. Řešil jsem dost podobný problém. Původně jsem měl taky "blog o psaní" a stejně tak jsem zjistil, že to není úplně jednoduché. Jednou z věcí bylo, že moje povídky a další dílka neměla příliš velký ohlas, což může být způsobeno neochotou číst nebo že prostě byly špatné. Mnohem jednodušší je psát nějaké příchody ze života a taková všehochuť, která se vleze na jednu stránku. Mám za to, že blog vymezeným zájmovým obsahem má větší potenciál uspět než nějaká všehochuť. Musí to být téma tak úzké, aby to bylo zajímavé a zároveň tak široké, aby bylo o čem psát.

    Nakonec jsem dospěl k tomu, že mám blogů víc. Jeden je velmi úzce tématicky zaměřen a na druhý si můžu tak říkajíc frkat, co chci. Aktuálně mi to řešení vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  9. Já asi preferuju rozmanité blogy. Sama píšu o tom, co zrovna prožívám a na co mám náladu. Držím se toho, že musím psát o tom, co mě baví, jinak to nebude bavit ani čtenáře.

    OdpovědětVymazat
  10. Nad něčím takovým už jsem taky přemýšlela – že je asi snazší vybudovat a udržet si čtenářskou základnu, pokud má člověk jasné téma. Ale můj blog je už léta totální mišmaš a docela mi to tak vyhovuje. Jasně, píšu pro čtenáře, ale zároveň pro radost, a tak se omezuju jen otázkou „Bude tohle čtenáře zajímat?“

    OdpovědětVymazat
  11. Mne rozmanitosť blogu vôbec ako čitateľke nevadí, myslím, že to i dokonca preferujem. Ak ma niečo nezaujme, tak preskočím. Ale rada poznávam človeka ako celok, komplexnú osobu - a to je jasné, že jeho život a svet netvorí jedna, ani dve témy. :) Ja mám svoj blog tiež taký denníčkový. Myslím, že by ma nebavilo roky písať podobné články na tú istú problematiku - preto som ho nazvala "Zápisky..."

    OdpovědětVymazat
  12. Mě většinou přitáhnou kvalitní články (rychlé posouzení podle prvních pár vět sice může být nepřesné, ale většinou se trefím) a nezáleží tolik, na jaké téma jsou. Ráda si přečtu i o věcech, které do mého obvyklého zájmu nespadají, protože tím si zase rozšířím obzory a dozvím se něco nového. Důležité pro mě je, aby článek měl hlavu a patu. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Osobně mám ráda rozmanité blogy a přijde mi osvěžující najít kupříkladu na vypisovacím osobním blogu sem tam nějaké tipy nebo naopak ráda se dozvím něco osobního o autorce kupříkladu receptů. Zkrátka a jednoduše, v rozmanitosti nevidím problém :) a zrovna třeba o tématu zero waste bych si od tebe ráda něco přečetla (sama chystám několik článků).

    OdpovědětVymazat
  14. ja taky nemam nejake zameřeni comu bych se chtěla venovat. Chtěla jsem už délši dobu psát, ale vubec nevím o čem..

    OdpovědětVymazat
  15. Podle mě je těžké, aby člověk po delší dobu udržel na blogu pouze jedno téma, pokud se v průběhu života jeho zájmy mění a nemá jen jednu životní vášeň. Myslím, že je inspirativní číst i články o jiných věcech, než o kterých byl blog původně založen. Takže například i o zero waste bych si přečetla (samozřejmě, že jiného čtenáře by to zajímat nemuselo). Člověk dává do blogu kus sebe a je fajn sdílet všechny svoje zkušenosti. Začala jsem velmi pomalu také psát svůj blog (pomalu, neboť když denně pracuji na počítači, tak se snažím trávit volný čas mimo počítač) a od začátku ho koncipuji tak, aby byl otevřený více tématům. Momentálně se zajímám nejvíce o introverzi, stydlivost - zejména bych ráda psala články, které by pomohly stydlivým introvertům v zlepšení komunikačních dovedností, kdy čerpám z vlastních zkušeností. Ale zároveň vše zaštiťuji osobním rozvojem, o který se zajímám a pod který se dá skrýt ledacos a dává mi tak větší volnost (až například vyčerpám všechny své nápady ohledně stydlivosti a introverze).

    OdpovědětVymazat