pátek 11. srpna 2017

Ohlédnutí za prvním rokem blogu

Jak moc život běží, si člověk uvědomuje nejvíc právě v okamžicích, kdy se mu to samo připomene. Když má narozeniny, když končí školu nebo když má jeho blog roční výročí založení. Jsou to zároveň chvíle, kdy je příjemné se zastavit a chvíli si ten uplynulý čas nechat projít hlavou a bilancovat.

Právě před rokem vznikl Introvertní svět a já se cítím nesmírně potěšená, že si dokázal najít své příznivce a že snad aspoň někdy vnáší nové podněty a myšlenky do životů svých čtenářů. Moc mě baví reakce na články o introvertech, v nichž se se mnou ať už online nebo offline dělíte o své zážitky a zkušenosti s tímto povahovým rysem. Mám ráda psaní samotné, bez toho by blog nemohl fungovat, ale právě vaše odezva sem vnáší skutečný život.


Již zmíněnému bilancování se neubráním. Ačkoliv to nebyl původní záměr, tento blog se stává stále víc osobním a stále víc vypovídajícím o mém životě. Před rokem, když jsem jej zakládala, jsem se nacházela v docela nejistém životním bodě. Přišla jsem o jednu pomyslnou jistotu, přišla jsem o klíče a stěhovala jsem se do jiného města. Teď jsem vlastně opět v nejistotě, ale zcela jiného druhu, opět mám za sebou stěhování, ale město jsem nezměnila. Avšak to, co se odehrálo v úseku mezi těmito dvěma body, co se dělo v mém životě během prvního roku blogu, mě hodně naučilo a dalo mi sílu, ze které můžu ve své nové nejistotě čerpat. O to nejdůležitější se ráda podělím ve třech bodech:

Všem se nedá věřit
Jsem optimistická a mám víru v to dobré v lidech, ale bohužel jsem se setkala i s naprostým zklamáním důvěry. Každý není takový, za jakého se vydává, a důvěru je třeba si získat, ne ji dávat automaticky.

Nesrovnávejte se s ostatními
Nic není absolutně správné, každý má jiná měřítka, a jak kolem sebe denně pozoruju, v dospělém životě mizí navíc veškerá měřítka stanovená školou a člověk může najednou dělat cokoliv. Pro někoho je důležitá rodina, pro někoho cestování, pro někoho byznys. Pravdu mají všichni, každý tu svou, a jestli se máme s někým srovnávat, tak se svými dřívějšími verzemi, abychom viděli vývoj.

Zjednodušujte aneb méně je více
V jisté fázi uplynulého roku se toho kupilo tolik, že jsem si začala osvojovat metodu zjednodušování. Nemusíte vždycky stíhat všechno, nemusíte mít vždy naklizeno a nemusíte mít vždy dokonalý oběd. Lepší je udělat za den jednu dvě věci pořádně, než deset špatně a v panice. Když nemůžete, zjednodušujte na to, co potřebujete, používáte a milujete, minimalismus funguje krásně na všechny oblasti života.



Co čeká Introvertní svět v druhém roce? Především nový vzhled, samostatná rubrika s fotkami pořízenými milovaným Olympusem a spousta dalších článků o introvertech, životě, mých myšlenkách a knihách. Ráda bych také zapracovala na větší pravidelnosti v přidávání článků a větší aktivitě na blogu i mimo blog, ale v této oblasti nechci dávat žádné sliby. Raději budu občasný přispěvatel, kterého jeho blog těší, než bloger fungující podle kalendáře.

♥ Radka

12 komentářů:

  1. Krásný bilanční článek! ♥ Gratuluji k výročí prvního roku. Když už jsi se s blogem takhle sepjala, vydrží vám to určitě i do budoucna. Neplánovat a psát podle nálady je asi nejlepší, já to tak v posledních měsících (nebo letech? :D) taky dělám. Tedy, často mám v plánu něco napsat, ale nakonec se na to třeba necítím, není dost času, správná atmosféra.. no a článek nikdy nestvořím nebo nevydám. :)

    Všem se bohužel nedá věřit, to máš pravdu. Přesto mě pořád překvapuje, jak jsou na blozích úžasní lidé, které mě strašně baví poznávat, jak přes řádky, tak osobně. :)

    I všechny další odstavce jsou tak strašně pravdivé.. Minimalismus, jedinečnost.. máš ve všem pravdu.

    Tak hodně štěstí a hodně pěkný fotozážitků, na rubriku se těším. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) Ty články, které rozepíšu, ale pak není správná nálada je dokončit nebo tomu zkrátka něco chybí, moc dobře znám. Snažím se nebýt při psaní článků perfekcionalistka, protože to by člověk nenapsal nic, ale vždycky se to nedá vydat.

      Vymazat
  2. Tak přeju další úspěšný rok :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný článek :) Opravdu hezky napsáno :) Tak hlavně ať se blogu i tobě daří dobře i další rok :)A ať ti blogování přináší spoustu radosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, radost z blogování je pro mě rozhodně důležitá.

      Vymazat
  4. Taky vždycky všem děsně věřím a pak si nabiju nos :D A na tom srovnávání bude ještě potřeba zapracovat. Každopádně vše nejlepší tvému blogu a ať se vše vyvíjí tak, jak má :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Bohužel se slepá důvěra nevyplácí a není na škodu se z těch karambolů poučit.

      Vymazat
  5. Gratuluji k výročí blogu! Je málo lidí co opravdu u toho vydrží. Je to krásná věc a ještě krásnější když máš milé a hodné čtenáře, člověk se pak diví kolik lidí podobných jako je on sám se stejnými zájmy najde! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Milí čtenáři jsou vždy úžasný bonus k psaní, které člověka baví.

      Vymazat
  6. Moc gratuluji k výročí blogu. Právě jsem ho objevila a je mi velice sympatický (ačkoliv já sama se za introverta nepovažuji). :) Souhlasím s tvými zjištěními, o kterých píšeš - hlavně s tím, že každému se nedá věřit a že bychom se měli srovnávat hlavně sami se sebou. Také se mi moc líbí tvoje fotky. Tak hodně štěstí i do budoucna!

    OdpovědětVymazat