sobota 13. srpna 2016

Elizabeth Gilbertová: V dobrém i ve zlém

Snad každý už slyšel o bestselleru Jíst, meditovat, milovat, který vyšvihl Elizabeth Gilbertovou na špičku žebříčku autorek knih pro ženy. Ale co bylo potom, když skončilo pohádkové dobrodružství a Elizabeth se vrátila domů? Kniha V dobrém i ve zlém je volným pokračováním známého Jíst, meditovat, milovat, dočetla jsem ji před pár týdny a dnes přináším svou první knižní recenzi tohoto blogu.


Elizabeth Gilbertová: V dobrém i ve zlém




V dobrém i ve zlém je příběh úspěšné americké spisovatelky, která se chystá provdat za svého o sedmnáct let staršího brazilského přítele, obchodníka s drahými kameny, protože to od nich vyžadují imigrační úřady. Tahle část knihy ospravedlňuje podtitul „love story“. Tohle a dobrý konec. Jinak jde ale o velmi zajímavou a přívětivě podanou sondu do historie, psychologie, sociologie a filozofie instituce zvané manželství. Protože když se vdává Elizabeth Gilbertová, žena, která musela pro nalezení duševní rovnováhy cestovat do Itálie, Indie a Indonésie, nejde to bez obšírného studia a pátrání po tom, co je manželství, kde se vzalo, jak se proměňovalo a jak to má člověk udělat, aby mu vydrželo.

V samotných počátcích knihy se Elizabeth Gilbertová musela vyrovnat s tím, že po úspěchu románu Jíst, meditovat, milovat ji najednou čte celý svět, a že se proti své vůli stala „ženskou spisovatelkou“. Problém, jak psát pro masy, vyřešila bravurně a radno poznamenat, že mnozí autoři by se z jejího přístupu mohli učit. Místo aby psala pro nepředstavitelně široké publikum, které navíc ani nezná, se autorka rozhodla psát pouze pro úzký okruh svých blízkých přítelkyň. Díky tomu nepostrádá ani tato její kniha laskavý osobní tón a umožňuje ženám po celém světě se s vypravěčkou ztotožnit, nebo na ni alespoň nahlížet jako na svou kamarádku.


Kniha je protkána osobními zkušenostmi Elizabeth Gilbertové, jejích známých a rodiny, ale také myšlenkami dávných i soudobých filozofů a vědců a v neposlední řadě názory obyčejných lidí z nejrůznějších koutů země, s nimiž se autorka setkala a nemohla jinak, než probírat s nimi problematiku manželství.

Ačkoliv se děj odehrává dlouhých deset měsíců, během nichž snoubenci čekají na vízum, autorka uvážlivě vybírá jen podstatné okamžiky tohoto období, které nějak souvisí s konkrétními aspekty manželství. Podle těchto aspektů je pak text členěn do kapitol, aby se nemísilo například téma nezávislosti v manželství s problematikou ženské role. Jak měsíce a kapitoly plynou, spisovatelka se snaží pochopit instituci manželství a najít si v ní své místo. Nakonec to vyřeší po brazilsku, vezmi si, co se jí líbí, včetně svého Brazilce.

Kniha nabízí mnoho témat k zamyšlení, obzvlášť pokud jste dosud neprovdaná žena. Donutí vás přemýšlet o tom, v jak úžasné době žijeme, když si můžeme vzít člověka jakékoliv rasy, národnosti či společenského postavení jen proto, že chceme, a zároveň, jak neuvěřitelně riskantní jsou tyto svazky založené na lásce.

Jedinou mojí výtkou snad je, že u některých probíraných konceptů jsem nenašla způsob, jak byly Elizabeth Gilbertové užitečné, co si z nich vzala nebo proč je vlastně zmiňovala. Spokojila jsem se s vysvětlením, že je autorka přemýšlivá a filozoficky a duchovně založená osoba a jako taková chce mít na stole rozprostřeny všechny karty bez ohledu na to, jestli hrají v její prospěch nebo nikoli. Ohlédnutí se za manželstvím babičky a matky bylo poutavé a přinejmenším podalo výpověď o mezigeneračních rozdílech, nicméně dcera si musela svůj postoj k manželství, potažmo i k mateřství najít sama.

Nevím, jak manželství Elizabeth a Fellipa dál pokračovalo nebo jestli je stále platné, ale s jistotou můžu říct, že se na něj nevěsta důkladně připravila a svou knihou ukázala ostatním ženám, svým čtenářkám, že by neměly brát na lehkou váhu tak hluboce zakořeněnou, ale i proměnlivou instituci, jako je manželství. Než do něj vstoupí, měly by se o něm něco dozvědět a tato kniha jim dává možnost s tím začít.

Přehled

Název: V dobrém i ve zlém
Autor: Elizabeth Gilbertová
Nakladatel: Jota
Překladatel: Jan Sládek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 296

5 komentářů:

  1. Výborný psaný projev, dobře vystihnuté myšlenky. Vypadá to, že se nám tu rozjíždí nadějný nový knižní blog ;-) Hanka.mablog.eu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalná slova :) Když píšu recenzi, tak se snažím psát opravdu recenzi, ne jen svůj názor na čtivost knihy, tak doufám, že to čtenáři ocení. Neplánuju vytvářet čistě jen knižní blog, spíš takovou introvertní směsici knih, myšlenek a zážitků, ale kdo ví.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. O knize začínám přemýšlet. Od autorky jsem zatím nic nečetla, takže se chci zeptat, jestli bys mi doporučila přečíst si tuto knížku, nebo raději nejdřív Jíst, meditovat, milovat ?

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. O knize začínám přemýšlet. Od autorky jsem zatím nic nečetla, takže se chci zeptat, jestli bys mi doporučila přečíst si tuto knížku, nebo raději nejdřív Jíst, meditovat, milovat ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Pokud se chystáš začít s Elizabeth Gilbertovou, doporučila bych začít s Jíst, meditovat, milovat. Jednak je to kniha, která stála na počátku její slávy a předchází knize V dobrém i ve zlém, takže je to logické pořadí. Pokud tě ale kniha láká spíš kvůli tématice manželství, číst předtím Jíst, meditovat, milovat není potřeba, vše podstatné autorka v knize připomene.
      Na Jíst, meditovat, milovat jsem napsala recenzi už před pár lety, když jsem ji poprvé četla, možná ji sem dám, ať je to pohromadě.

      Vymazat