neděle 16. dubna 2017

Definice úspěchu

Když se člověk narodí, ostatní na něm oceňují každou drobnost. Už jen to, že přišel na svět zdravý, může dýchat a má nohy i ruce, je důvodem k velké vděčnosti. Každý jeho čin, lezení po čtyřech, první krůčky, první slabiky a slova, první nakreslený obrázek, všechno sklízí úspěch a je důvodem k ocenění. Čím je ale člověk starší, tím je těžší vysloužit si uznání u ostatních a často i u sebe sama. Začneme slýchat "musíš se víc snažit" nebo "ale zvládl bys to líp" a začneme to říkat i sami sobě. Jdeme do života a chceme být úspěšní. V čem ale tkví definice úspěchu?

upraveno na canva.com


V dnešní společnosti jsme si zvykli úspěch poměřovat kvantitativními měřítky. Kolik peněz, kolik titulů, kolik procestovaných zemí, kolik sledujících, kolik nemovitostí, kolik známých...mohli bychom pokračovat donekonečna. Ženeme se za těmi čísly a sbíráme svoje skóre. Zapomínáme přitom na měřítko, které platilo na malé děti. Radost. Pocit štěstí.

Nedávno jsem narazila na krásnou definici úspěchu. Úspěch je to, co si myslíš, že úspěch je. Z nějakého důvodu považují lidi za větší úspěch vlastnit síť hotelů, než být třeba květinářkou. Vidíme za tím čísla, velikost, příjem, počet zaměstnanců, čísla, čísla. Už nás ale nenapadne zamyslet se nad tím, že ta úspěšná podnikatelka nemá čas na osobní život a že se dostává do stavů, že ani neví, kde je. Lidé obětují prestižním místům své osobní životy, aby se stali známými a uznávanými.

Proč je život na Bali považován za takový úspěch oproti životu v Česku? Nenarodili jsme se do domku s výhledem na palmy a oceán, ale to neznamená, že nemůžeme být šťastní, pokud se k takovému domku nedopracujeme. Vykašleme se na čísla, na měřítka, na řeči ostatních i na hlasy v naší hlavě, které jsme tam ze svého okolí importovali.

Jsme lidské bytosti, jsme individua, buďme individuální a sledujme vlastní pocit štěstí. Neříkám, vykašlete se na školy a na práce, je důležité mít nějaké vzdělání a nějaké zázemí, ale pokud jsme na místě, které nás dusí, místo aby nás inspirovalo, asi to není správně, i když všeobecně nastavená definice úspěchu říká něco jiného.

9 komentářů:

  1. Konečně někdo! Mám na to téma tay zrovna rozepsanej článek :D Někdy už mě štve, jak se všichni upli k té idee, že pokud nejsi v něčem lepší než ostatní, nejsi nic. Pokud nemáš moc, slávu a peníze, můžeš se jít zahrabat. A přitom to, co tenhle svět nejvíc potřebuje je troška ochoty, dobroty, pár úsměvů a kapku štěstí.
    Moc pěkně jsi to napsala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Bohužel se dnes hodně staví na tom úspěchu, který je vidět navenek a lze ho spočítat, ale lidé zapomínají na pocit štěstí, který by měl být určujícím.

      Vymazat
  2. Přesně tak, vykašleme se na řeči ostatních. To je to jádro pudla. Dělám to, co uznám za vhodné. Samozřejmě neškodím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky důležitý dodatek, díky :) Jít za vlastním štěstím za cenu ubližování ostatním je něco, čeho se každý slušný člověk vyvaruje.

      Vymazat
  3. Moc hezky řečeno, jednoduše, krátce, ale ohromně výstižně. K takovýmto názorům je zkrátka třeba se dopracovat, a co je smutné, někteří lidé na to nepřijdou za celý život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) Člověk se vyvíjí celý život a věci nám holt dochází až v průběhu.

      Vymazat
  4. Krásný a stručný článek! Důležité je udělat ten krok za štěstím. A jsem ráda, že jsem ho udělala, i když to bylo sakra těžké.

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu věřím. Ne nadarmo se říká, že začátky jsou nejtěžší. Člověka to pak ale neskutečně posílí.

      Vymazat
  5. Podle mě má každý úspěch definovaný a nastavený trochu jinak. :) Pro mě byl třeba největší úspěch, když jsem podnikáním vydělal rodině na nová kamna do obýváku, která si manželka už docela dlouho přála. Pro manželku je zase definice úspěchu to, že naše dcera prospívá ve škole, máme doma čisto a pořádek. :) A pro dceru je definice úspěchu to, že přinese ze školy dobré známky. :)

    OdpovědětVymazat