neděle 21. ledna 2018

Jak se nesrovnávat s ostatními, ale jen se sebou

Zdravé sebevědomí je jedním ze základních kamenů spokojeného života a věřte mi, že jako introvert se s ním peru dodnes. Za 24 let už jsem ale udělala obrovské pokroky a ráda bych se s vámi podělila o postřehy, které jsem cestou nashromáždila.

Ve spoustě článků o tom, jak si zvednout sebevědomí a víc si věřit, najdete jednu klíčovou radu. Jak jsem psala v ohlédnutí za prvním rokem blogu, každý má jiná měřítka, neměli bychom se proto srovnávat s ostatními, ale jen s dřívějšími verzemi sebe sama. Tehdy jsem měla  na mysli spíš srovnávání toho, kam to člověk v životě "dotáhl", dnes se ale zaměřím na spokojenost se vzhledem.

KROK 1: Nesrovnávejte se s ostatními

Odstraňte ze svého každodenního života vlivy, které vás nutí se srovnávat s nerealistickými představami dokonalosti. Zbavte se všeho, co prezentuje nedosažitelný ideál a vás to ve vlastních očích ponižuje. Pro mě to před několika lety znamenalo přestat sledovat seriál Pretty little liars. Jestli zíráte na úchvatné modelky v časopisech, zbavte se těch časopisů a žádné neotevírejte do té doby, než si uvědomíte, že za úžasným vzhledem stojí tým maskérů. Podívejte se také čas od času na fotky celebrit před photoshopem.


Vyrazte do reality. Stoupněte si na nádraží, doprostřed náměstí nebo jen zvedněte oči v hromadné dopravě a pozorujte lidi kolem. Jsou snad oni dokonale krásní, styloví a bez kazu? Pokud potřebujete měřítka i mimo svou osobu, zakotvěte je ve skutečnosti, ne v umělém nedosažitelném světě. Brzy zjistíte, že mít sem tam uhra je normální a že vlasy elektrizují každému druhému.

Cílem pak bude oceňovat krásu druhých, obyčejných lidí, abyste ji dokázali lépe nalézt i sami u sebe. Všímejte si drobností - zvláštně zakroucených vlasů, krásně upravených nehtů nebo jemných rysů v obličeji. Když se vám na někom něco zalíbí, přejte mu to a zkuste se na dotyčného usmát. Naučte se přát a nezávidět. Nikdy nevíte, kdo shledá něco nádherného  na vás a usměje se také.


KROK 2: Srovnávejte se sami se sebou

Místo dokonalého přehledu o slavných herečkách či zpěvačkách získejte přehled sami o sobě. Vyfoťte se, když máte pocit, že vám to výjimečně sluší. Vyfoťte se bez make-upu a radujte se ze svého pěkného úsměvu. K fotkám se vracejte a uvědomujte si vlastní krásu.



Usmívejte se na sebe před odchodem z domu do zrcadla. Laciný trik z céčkových amerických filmů, možná, ale úsměv na tváři má prokazatelně pozitivní vliv na lidskou psychiku. Pochválit sám sebe a říct si "Dneska ti to sluší." také není od věci.

Pořiďte si lichotníka. Vím, že se to snadno řekne a hůř udělá, ale vašemu sebevědomí rozhodně prospěje, když vám někdo bude opakovat, že jste nejkrásnější takoví, jací jste. Jen pozor, aby lichotník dlouhodobě prospíval i vašemu srdci.


Doufám, že článek bude alespoň někomu užitečnou inspirací, a ráda si přečtu i vaše postřehy k tématu. Mějte se rádi. ♥ R.


15 komentářů:

  1. To je hrozně pěkný článek, takový pokorný, a žádné nesplnitelné ani přehnaně spirituální rady. Úplně s tebou souhlasím. Jenže občas je to hrozně těžké, nesrovnávat se s ostatními, zvláště pak s jejich upravenými obrazy na sociálních médiích (a tím nemyslím jen vzhled, spíš takové to "tahle zvládla tohle, tohle a tohle, a já pořád nic, i když se snažím"... někdy si musím úplně násilím vyhánět z hlavy to, že někomu něco závidím). Ale i když na sobě člověk v tomto ohledu 'jenom' pracuje, podle mě se to počítá. Jakékoliv uvědomění a pokus o zlepšení.:)
    Mimochodem, ty fotky v článku se mi moc líbí, jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Fotky vznikly během jednoho kreativního odpoledne, kdy jsem si hrála se svým Olympusem. Jsem ráda, že se líbí, v dalších článcích budou pokračovat.

      Vymazat
  2. Moc se mi tenhle článek líbil. I když musím se přiznat, že já mám problém nesrovnávat se s ostatními. Nemyslím s nějakými celebritami, ty jsou mi šumák, ale s konkrétními lidmi. Tahle holka je krásná, tenhle člověk je chytrý, tomuhle jde tohle a tomuhle něco jiného a já jsem takový tydýt, kterému pořádně nejde nic. Tak si občas připadám. Takovou náladu ale naštěstí nemám pořád, takže můžu celkem normálně žít. :) Mám to ale asi trochu podobně jako Iris. S tím, že i já se snažím nepřistupovat k tomu tak, že bych druhým něco nepřála a snažím se soustředit se na sebe, ale je to prostě občas těžké.

    Nicméně článek se ti moc povedl. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkně si to napsala. Já osobně jsem s tímto dříve měla opravdu velké problémy. Ta měla krásnou pleť, tamta zase skvělou postavu,ta krásně tančila - zatím co já byla ošklivé kačátko s minimem talentu. Moje sebevědomí bylo na bodu mrazu. Ale musím říct, že jsem od té doby ušla dlouho cestu a vše se zlepšilo. Krásné jsme všechny a na každé se najde nějaká ta nedokonalost, ale co :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nějak by tohle mělo být automatické, ale je smutne ze neni, ze v dnesni dobe, kdy ma clovek a hlavne zena 'vzor' v jinych holkach co se vystavuji na socialnich sitich a druhe se pak citi menecene, a chtely by mit tak velke rty, a prsa, a namalovane a krasne oci, coz vlastne ve skutecnosti neni realita, jen dobre vyfocena fotka, dobry uhel a svetlo, ale pak ta holka jde, odlíčí se, a je zas tuctova jak kazda jina, nevim, me tohle neprijde normalni. a nechapu to. ze je dnes in vazit 50 kg, mit velka prsa, hodne sledovatelů, proc to kazdy tak resi a proziva. jeste ze tohle za meho dospivani nebylo a nemusela jsem si prochazet tim co dnes mlade slecny. ja bych to asi neustála. kazda holka je hezka, a je super vedet ze ta holka to o sobe vi ze je hezka i nenamalovana nema potrebu to nekde davat najevo pred vsemi, proste se hezky oblekne, vi ze ji to dneska slusi, dokaze se sama ocenit pred zrcadlem, nebo naopak vi ze dneska jeji vlasy nemaji den a je ji to jedno a jde mezi lidi a neresi to :) achjo. jak super clanek. kez by si to kazda dokazala uvedomit. ze ani herecka neni porad takova jak se prezentuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Moje sebavedomia skáče, väčšinou však k tomu horšiemu. Málokedy sa stane, že som naozaj - naozaj spokojná sama so sebou. Že by som na sebe nič nezmenila. Takých chvíľ napočítam na prstoch jednej ruky. Dala som unfollow mnohým modelkám či celebritám a prečítala množstvo článkov o sebaláske (a sama jeden napísala, už dávnejšie). Páčia sa mi takéto články, ako je ten tvoj. Skutočné a pravdivé. Možno budem znieť povrchne, ale nerada čítam články o sebaláske od blogeriek, ktoré naozaj vyzerajú ako modelky, majú množstvo peňazí a aj možností toho, ako zmeniť to, čo im vadí. Ja verím, že nemusia byť so sebou spokojné ani ony. Že sa trápia, že možno v našich očiach vyzerajú dokonale, ale ich hlava tvrdí niečo iné. Lepšie sa to však počúva a číta od iných... :) Snáď ma chápeš, ako to myslím.

    OdpovědětVymazat
  6. Psychológia hovorí o nutnosti referenčnej skupiny, ktorá sa vždy nájde, a človek sa chtiac nechtiac neustále porovnáva. Dôležité je, aby bolo týchto momentov čo najmenej. So sebavedomím obvykle problémy nemávam a popravde, až keď čítam podobné články, tak sa začínam nad touto problematikou zamýšľať. Nikdy som to neriešila, ale ak má niekto sklony k nižšiemu sebavedomiu, je nutné to riešiť, uvedomiť si, aká je dôležitá a krásna ľudská bytosť (a to nehovorím o vzhľade, hoci zmieriť sa práve s tým je tá najväčšia výzva). Pekný článok, plný pozitívnej energie a úprimných slov. ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Nesrovnávat se s druhými, ale jen se sebou je opravdu dobrá myšlenka! Já jsem byla v době dospívání se sebevědomím na bodu mrazu, teď už je to o hodně lepší, ale stále cítím, že by to mohlo a mělo být lepší. Ale udělala jsem už na sobě hodně práce, to musím uznat. Podle mě je zdravé sebevědomí a mít rád sám sebe jedna z nejtěžších věcí v životě.

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný článek :) Je fakt, že co se vzhledu týče, jsem se už víceméně přijala a s nikým se moc nesrovnávám, v ostatních oblastech života ale s tím nesrovnáváním pořád poněkud pokulhávám. Ale lepším se! :D Tak kupříkladu dřív vždycky když jsem viděla třeba někoho silnějšího v posilovně, tak jsem si musela pomyslet něco jako "ale já jsem určitě chytřejší", abych se necítila tak blbě. Teď už si řeknu jen "no tak jsem slabá, no bóže. A fakt pomáhá to přijmout jako fakt :D

    OdpovědětVymazat
  9. Máš to moc pěkně napsaný, a vím, že srovnáváním s někým jiným než se sebou člověk nic nezíská (teda kromě mindráku většinou), ale stejně to furt dělám a pak z toho mám náladu na nic ... No nevím co dělám špatně, měj se

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkně napsaný článek. Vím, že by to tak mělo být, ale někdy se neubráním - hlavně teď v době sociálních sítí...

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezký článek, já se snažím nesrovnávat a žít v realitě, někdy je to těžší, ale každý jsme strůjcem svého života a já se snažím být s tím svým spokojená i když není zrovna nejrůžovější. Radovat se z maličkostí a mít dobrou náladu a pozitivní přístup k životu:-).

    Měj se krásně a ať se daří <3

    OdpovědětVymazat
  12. Krásně napsané :) Myslím, že co tady popisuješ je problém dnešních lidí. Já osobně se s nikým nesrovnávám, za to si kladu velké nároky sama na sebe :)
    THE VIXEN

    OdpovědětVymazat
  13. sebevědomí nám bere společnost a jí nastavené hodnoty. nicméně nelze dávat vinu zásadně společnosti, protože my sami rozhodujeme o sobě a vlastním životě a tudíž si můžeme vybrat, jestli nám víc záleží na tom, co říká společnost, anebo jestli se zaměříme dovnitř sebe sama a nacítíme vlastní tělesnou schránku a i nefyzické části našeho já a zhodnotíme, čemu věnovat svou pozornost víc :)

    OdpovědětVymazat
  14. Najdôležitejšie je podľa mňa práve to, aby si človek uvedomil, že to čo vidí v médiách reálne žial (ale skôr chvalabohu?) nie je. Potom to už všetko ide tak nejak jednoduchšie :') pekne napísané :)

    OdpovědětVymazat