sobota 27. srpna 2016

Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Není tak ojedinělé, že mě ke knize přitáhne její filmové zpracování, nebo se přinutím přečíst si knihu předtím, než uvidím film, právě proto, že ho chci vidět. To je případ Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, dnešní recenzované knihy. Když vím, že film točil Tim Burton, opravdu se na něj těším. Dost možná se mi bude líbit víc než kniha. Proč, to se dočtete v recenzi. R.

Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti


Kniha v mé čtečce a náhodný dům v Olomouci
Román Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je prvním románem cestovatele, blogera a filmaře Ramsona Riggse. V USA vyšel v roce 2011, u nás v roce 2012 a záhy se stal bestsellerem. Na podzim tohoto roku se kniha dočká filmového zpracování, a tak přichází čas, aby si ji přečetli všichni, kdo chtějí vědět, jaká je pravda, než bude příběh obestřen pozměněnými fakty z filmu.

Žánrově můžeme román zařadit k young adult literatuře a fantasy. Vypravěčem je šestnáctiletý americký budižkničemu Jacob Portman, kterého čeká životní dobrodružství poté, co začne odhalovat pravdu ukrytou za posledními slovy svého dědečka. Ten uprchl v dětství kvůli svému židovskému původu před nacisty do Anglie, kde žil v sirotčinci. V dospělosti rád lovil zvěř a nakonec jej v pokročilém věku a stádiu senility roztrhali divocí psi. Nebo to snad bylo jinak a fotografie podivných dětí z dědečkovy pozůstalosti mají logické vysvětlení?


Paradoxně důvod, proč jsem se čtením knihy otálela až do léta 2016, byla jeho obálka. Černobílý snímek levitující dívky působí tajuplně, děsivě až hororově. Působí tak většina fotografií, které text doprovází a objevují se na stránkách románu, ale příběh samotný takový bohužel není.

Na příběhu ani postavách není nic moc děsivého, i když se o to autor nejspíš snažil. Ačkoliv se v ději setkáváme se smrtí, příšerami a druhou světovou válkou, knihu prolíná dětská naivita a odlehčený, až humorný styl vyprávění. Ten se na chvíli ztrácí v napínavém konci knihy, aby se čtenář mohl bát o životy postav, pak se ale vyprávění na lehkou notu vrací a vykouzlí úsměvnou závěrečnou scénu.
Kniha je plná narážek na svět podivných děti, které autor odtajňuje postupně. Bohužel je ale dopředu jasné, že se jedná o narážku, a tak čtenář jen vyčkává, kdy se dozví, co to mělo znamenat, a vlastně ho to ani nijak nepřekvapí.

Za ocenění stojí nejvíc samotný nápad s podivnými dětmi, sirotčincem a časovou smyčkou, obzvlášť když uvážíme, že autor vymyslel příběh až sekundárně ke sbírce podivuhodných fotografií. Postavy jsou vesměs sympatické, ale ne nijak zvlášť plastické. Děti se dokážou semknout natolik, že jednají všechny stejně a na všem se dohodnou, což není právě pravděpodobné.

Knihu bych doporučila spíše mladším čtenářům z oné kategorie young adults, pro nás dvacátníky už to takový zázrak není. Nebránila bych se většímu rozsahu knihy, ale co není tady, může být v dalších dvou dílech.

Přehled

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ramson Riggs
Překlad: Bronislava Grygová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2012
Počet stran: 358

7 komentářů:

  1. Mám podobný názor (http://karinga.blog.cz/1301/sirotcinec-slecny-peregrinove-pro-podivne-deti). Další díly jsem nečetla, takže jen těžko můžu soudit, jestli by se mi líbily víc. Na film se samozřejmě těším (protože Tim Burton!) a neřekla bych, že se bude držet jen jedné knihy. No, uvidíme samy.

    OdpovědětVymazat
  2. Také mám takový názor. Přečetla jsem pouze první díl a protože mě kniha moc nezaujala, do dalších se už pouštět nebudu. Do kina se chystám :) počítám, že na koukání to bude lepší.

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu narážím čím dal častěji. V kině snad běží i upoutávka na film? No každopádně, mě podobný žánr moc nezajímá, takže ji asi vynechám.

    OdpovědětVymazat
  4. Ooo ja si pamatuji když kniha vycházela. Moc jsem ji chtěla přečíst, ale nějak jsem zapomněla a teď diky tvému článku mam flashback a určitě si ji přečtu az se vrátím do česka

    OdpovědětVymazat
  5. No tak já jsem třeba s knihou hrozně moc spokojená :). Připadá mi uplně úžasná, všechny díly. Ono je ta nespokojenost dána z velké části tím, že od toho lidé čekají něco jako horor, asi díky těm fotografiím, ale všude je psané, že to je román. Takže moc nechápu, proč lidi čekají od románu nějakou hororovou zápletku, nebo se vážně ani nepřesvědčí, co čtou za žánr?...

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
  6. Ta kniha je všude, až už mám velkou chuť si jí přečíst! :D

    ~~~
    https://fandom-of-fairy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. V pondělí se chystám na film. Knihy jsem zatím nečetla, ale určitě si je přečíst chci, a zajímá mě, jaké budou :)

    melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat