sobota 17. září 2016

Elizabeth Gilbertová: Velké kouzlo aneb jak žít tvůrčí život

V psaní recenzí jsem si za poslední roky vypěstovala celkem zálibu. Jak ale recenzovat knihu, která nepodléhá formálním kritériím, není v ní příběh (tedy je v ní spousta příběhů, ale o příběh tu nejde) a zkrátka to vůbec není beletrie. Možná by se spíše než recenze hodilo slovo posudek, posudky se píšou třeba na učebnice nebo encyklopedie, ale ani to není správné pojmenování pro to, co v tomto článku provádím. Řekněme tedy, že půjde o reflexi. A vězte, že tu takových reflexí bude přibývat, protože se chystám číst víc motivačních knih.


Elizabeth Gilbertová: Velké kouzlo


Nejspíš nejbarevnější kniha,
jakou vlastním
Velké kouzlo je nejnovějším počinem americké spisovatelky Elizabeth Gilbertové, která se před šesti lety projedla, promeditovala a promilovala ke světové slávě. Už na první pohled je tato kniha odlišná od ostatních, které autorka dosud vydala. Není to román ani memoár, nýbrž motivační kniha pojednávající o inspiraci, práci s kreativitou a vůbec o krásných, ale nepraktických nutkáních, které lze označit jako Velké kouzlo.

V USA vyšla kniha s velkým očekáváním v roce 2015, u nás v roce 2016 v nakladatelství Jota. Už jen pestrobarevná obálka připomínající běh barvami naladí čtenáře na vlnu optimismu, a když se pak začtete do kouzelného, vtipného a nápaditého vyprávění Elizabeth Gilbertové, máte pocit, že svět je čarovné místo, kde je vše možné, pokud přistoupíte na pravidla hry.

Hlavní myšlenkou knihy je, že každý by se měl pro své potěšení snažit žít tvůrčí život. Ať už chcete být herci, sochaři, malíři, chcete mít vlastní farmu nebo chcete ručně vyrábět svíčky, tato kniha vám poskytne cenné rady, alespoň rámcově vás naučí pracovat s vaším strachem, vytrvat, jít s kůží na trh, ale také nepřestat tvořit, když dosáhnete úspěchu.

Pokud se ale toužíte stát spisovateli, tato kniha je pro vás to pravé. Ačkoliv se autorka snaží vyjít vstříc všem možným tvůrcům, ona sama je právě spisovatelkou, a tak většina rad je přímo mířena na začínající spisovatele. Elizabeth Gilbertová navíc hodně vychází z vlastních zkušeností, a tak není nouze o historky z časopiseckého, redakčního a spisovatelského prostředí.

Na rady a inspirování není Elizabeth Gilbertová sama. Jako obvykle provedla rozsáhlou rešerši k tématu a přizvala si na pomoc mistry jako Jack Gilberta, Marca Aurelia nebo staré Řeky. Vlastní příběhy, teorie a zkušenosti prokládá zkušenostmi a skutky jiných, kteří mají čím přispět.

Výsledkem je mozaika inspirace, podpory a demystifikace, na jejímž druhém konci sedí čtenář, člověk, tvůrčí bytost. Kniha není dlouhá, ale obsahuje toho mnoho. Budete ji číst několikrát a žasnout nad tím, co kreativita dokáže. Co vy můžete dokázat. 

Přehled
Název: Velké kouzlo
Autor: Elizabeth Gilbertová
Překlad: Věra Kovářová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240

Elizabeth Gilbertová je pro mě osobně velkým zdrojem inspirace a ráda bych alespoň ve zkratce shrnula, co jsem si z knihy vzala pro sebe.

Zdroj: Elizabeth Gilbert
1. Nemůžu po kreativitě chtít, aby platila účty. Nemůžu očekávat, že mě psaní uživí, to je příšerná a svazující zodpovědnost, kterou nesmím psaní zatěžovat, a odhánět tak inspiraci. Ve skutečnosti to funguje naopak. Dokud spisovatel opravdu neprorazí a jeho knihy mu nevynáší ve velkém, měl by svou prací uživit sebe i psaní.

2. Reakce autorům nepatří. Jako autorka svého díla můžu ovlivnit, jaké bude dílo, můžu ho vyšperkovat, dát do něj všechno, ale jakmile ho vypustím do světa, nic z toho, co přijde potom, mi nepatří a neovlivním to. Nic na světě se nevyhne kritice a každý má jiný vkus a jiný názor. To důležité je tvořit a být šťastný, a ne zalíbit se všem.
Takže povídky sem jednoho dne dám, budu nadšená, pokud se vám budou líbit, ale pokud ne, je to váš problém :)

3. Nejhorší vlastnosti spisovatele jsou lenost a perfekcionismus. Bohužel mám obě. Takže je potřeba makat, psaní se opravdu věnovat, a zároveň neočekávat, že to bude dokonalé, protože dokonalost neexistuje.

Je toho samozřejmě mnohem víc a mnohé v knize teprve objevím, ale tady máte aspoň příklad toho, co si může člověk uvědomit, když si vezme rady z Velkého kouzla k srdci. Zaujala vás tato kniha? Jestli jste se pročetli až sem, tak děkuji za váš čas, a pokud nemáte dost, zkuste sledovat facebookovou stránku blogu nebo číhat na další článek na bloglovin. Děkuji. R. ♥


1 komentář:

  1. Skvěle jsi to shrnula, Velké kouzlo mi opravdu tak trochu otevřelo oči a přidalo sebevědomí ohledně toho, co chci dělat, na druhou stranu Gilbert bez okolků dává všem na vědomí i strasti, které spolu s tím vším přichází. Je to skoro povinná četba pro všechny ambiciózní pisálky, řekla bych.

    OdpovědětVymazat