neděle 2. října 2016

Jak prožívají introverti

Vítám vás u nového článku na téma introverze. Extroverti, neodcházejte prosím, můžete se dozvědět užitečné věci o těch "podivínech" ve vašem okolí a zjistit, že všechno není pro introverty tak samozřejmé jako pro vás, a že naopak zvládají mnohé situace lépe než vy.

Pokud jste ještě nenarazili na předchozí článek k tomuto tématu, budu ráda, když si přečtete, že introverti jsou taky lidi. Ale teď už k věci. Tenhle článek je na můj styl netradičním slepencem vlastních a cizích zkušeností a odkazů na zajímavé články k tématu. Introverti totiž vnímají svět svým vlastním způsobem. Samozřejmě všichni nejsou stejní, v něčem se poznáte, nad něčím budete kroutit hlavou, ale jde tu především o zábavu a uvědomění si, že lidé kolem vás to  můžou mít jinak.

zdroj: canva.com


Introverti jsou tiší
Jsou tiší, sedávají sami, nezačínají konverzace... Možná to tak vypadá, ale jak myslíte, že to vypadá v hlavě introverta? Je tam pěkně rušno, celý den, od rána do večera. Rojí se tam myšlenky, spousta neuskutečněných rozhovorů s různými alternativními konci, neustále tam hraje hudba, a pokud je ta mysl navíc tvořivá, může v ní žít spousta lidí. V mysli introverta je pěkně hlučno a někteří lidé dokážou být zdrchaní jen z představy nějaké situace, nějakého rozhovoru.


Pláč je špatný
Pláč si spojujeme se smutkem, neštěstím a zoufalstvím. Ale co takové dojetí? Nebo prostě jen pocit, že prožíváte něco neskutečně hlubokého.
"Introverti při vrcholovém zážitku pláčou hlubokým dojetím." - zdroj se spoustou dalších informací o introverzi a extroverzi

Včera jsem si užil báječný večer...
... sám doma, přerovnal jsem si oblečení, naservíroval si něco sladkého, uvařil si čaj, natáhl tlusté ponožky a zavrtal se do deky s knihou v ruce. Ale kdyby se někdo ptal, byl jsem v kině nebo radši na tahu s bratrancem, kterého nikdo nezná. Introverti nejsou asociálové, ale občas potřebují načerpat energii. Sami v teple domova zdánlivě nudnými činnostmi.

Moc se mi líbí tenhle článek 23 faktů, které pochopí jenom introvert. Neztotožňuju se se vším a taky u mě dost záleží na aktuální náladě, ale ano, jsou dny, kdy nehodlám na chodbě potkat sousedy a mluvit s nimi, kdy ráda při cestě vlakem prostě jen čučím z okýnka a opravdu většinou radši poslouchám ostatní, než abych něco vykládala sama, což je okolím vykládáno tak, že jsem nesmělá. Co na to říct? Díky za materiál na povídky, který mi vaše výlevy poskytují.

Jestli máte náladu, můžete si zkusit test, jaký typ introverta jste. Mně vyšel obránce. Prý osobní kvality využívám k tomu, abych jiné přivedla na správnou cestu. Jsem člověk hluboce emocionální a okolí někdy připadám uzavřená a konzervativní, přitom jsem ale otevřená novým myšlenkám. Opravdu bych neřekla, že jsem typ člověka, který zachrání svět, ale aspoň v něčem to sedí.

Poznali jste se v něčem i vy?

13 komentářů:

  1. Ja milujem tráviť večery sama s čajom, knihou alebo horúci kúpeľ len tak v tichu... A teraz si idem skúsiť ten test.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
  2. Též mi vyšel obránce. Tak tedy založíme nějakou organizaci a půjdeme ten svět zachránit? Obávám se, že v mé vizi "zachráněného světa" by nepřežilo příliš lidí, kteří by se z toho mohli těšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní až zlověstně. Jakto, myslíš si, že si to lidi nezaslouží?

      Vymazat
  3. S tím večerem doma je vždycky problém. Zvláštně po víkendu se všichni ptají, co jsem dělal a mám pocit, že očekávají nějaké epické dobrodružství a já jim řeknu nic. Nebo že jsem něco psal či překládal. Reakce na to je nuda. A přitom to je věc, na kterou se strašně těším a co je lepšího než klidný večer? Ale už si lidé zvykají, že ze mě nic moc nedostanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní je, že tě ta činnost těší, ať si ostatní říkají, co chtějí, to už je úděl introvertů :)

      Vymazat
  4. Mě vyšel inspirátor. Teď v sobotu jsem byla na procházce v lese a prozkoumávala další jeho kousek. Našla jsem tak krásný místo a byla jsem z toho tak šťastná... někdo by řekl magor, ale mě tohle prostě stačí :).
    FitBlogies

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najít dosud neprobádané místo je parádní pocit, to úplně chápu :) Asi jako radost, když v seriálu, který jsem viděla třikrát, objevím scénu, kterou si nevybavuju.

      Vymazat
  5. Ano, takové dny či večery, kdy se mohu probírat třeba nashromážděnými předměty z minulosti, které jsem si schovala na památku, pročítání si starých deníků nebo přerovnávání si všech svých sešitů, diářů a podobně mám moc ráda:). V testu mi vyšel umělec a prý ráda propojuji tradice s experimenty. V souvislosti s tímto článkem jsem si vzpomněla na test MBTI, který rozlišuje 16 základních typů osobnosti. Jeho vyplnění může sice minimálně čtvrthodinku zabrat, řekla bych však, že je poměrně přesný a výsledek z něj se může hodit například k vhodné volbě pracovní pozice člověka. Určitě doporučuji si jej vyzkoušet:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přerovnávání věcí je taky jedna z mých oblíbených činností, "když mě to popadne". O tom testu jsem ještě neslyšela, díky za tip, zkusím si ho udělat. Schválně, co se o sobě dozvím.

      Vymazat
  6. Tak tohle mě znovu přesvědčilo, že jsem fakt extrovert :D

    OdpovědětVymazat
  7. Hm, v tetsu mi vyšlo, že jsem "umělec". Zajímavé. Jde se inspirovat :d a tvořit ... :D
    Tak jako tak, myslím si, že introvertní jsem byla hlavně na gymplu a teď se snažím postupem času ze své ulity vylízt, byť mi dělá šílený problém s někým začít mluvit. Ale neznamená to, že si s lidmi nerada povídám, jen nikdy nevím jak začít, a často ani ne jak navázat :D

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný článek, zaujal mě ten test na "typ introverta". Sama jsem ambivert - dokážu se ztotožnit jak s introverty, tak extroverty. Výsledkem je, že jsem pro řadu lidí kapku "nečitelná" :) Když budeš mít chuť, mrkni na můj článek o introvertech http://blog.rachelbicova.cz/jaci-jsou-introverti/

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkně jsi popsala, jak to vypadá v hlavě introverta. Zajímalo by mě taky, jak to vypadá v hlavě extroverta :) Mně je třeba celý den fajn samotné, ale bylo by fajn poznat taky ty pocity extroverta, když by byl delší dobu sám a nemluvil.
    Být doma je fajn, zároveň třeba o víkendu stráveném doma se hůř povídá, když se mě někdo ptá, co jsem dělala. Protože spoustu věcí je dost osobních, že je sdělit ani nechci. Takže třeba když si čtu, tak většinou mám rozečtených těch knih víc a mluvila bych jen o některých z nich :D

    OdpovědětVymazat