neděle 19. února 2017

Cesty k optimismu

Považuji se za optimistického člověka a jsem toho názoru, že s optimismem je život snesitelnější, ba co víc, lze si ho užít, i když zrovna nejste milionář, co brázdí oceán na své jachtě. Život není vždy úsměvný, přináší nám jednu zkoušku za druhou, a když už se s něčím dokážeme srovnat, postrčí nás dál, kde už to neznáme a nejsme si jistí. Můžeme si ale vybrat, jak k tomu budeme přistupovat. Život může být utrpení, ale může to být i výzva a místo překážek můžeme vidět schody, po nichž stoupáme do dalších stupňů vývoje a stáváme se lepšími, silnějšími, zkušenějšími.

Když jsem v létě zakládala tento blog, surfovala jsem na vlně optimismu. Snažím se být stále taková, ale někdy moje nálada zkrátka kolísá, starosti narůstají a je těžké udržet úsměv na tváři. Proto je pro mě důležité vyhledávat a používat různé nástroje k nastolení a udržení optimismu. V tomto článku se s vámi chci podělit o tipy na některé z nich a svoje zkušenosti s nimi.

zdroj: weheartit.com
Rok v pixelech
Tento nástroj jsem objevila náhodně při prohlížení obrázků na weheartit a začala jsem jej od listopadu víceméně ze zvědavosti, jak by takový můj rok vypadal. Když jsem zjistila, jak málo ve skutečnosti sahám po barvách značících v mém pojmosloví "nic moc den" a "den blbec", proměnil se tenhle pokus v nástroj udržování optimismu. Vždyť můj život není zase tak špatný, stačí se podívat.

Tři pozitivní věci
Před několika lety se mi sešly dva diáře. Bez diáře se neobejdu už od svých gymnazijních let, ale stačí mi jeden. Protože jsem chtěla nějak využít i ten druhý, začala jsem povzbuzovat svůj optimismus tím, že jsem si každý den zapisovala tři pozitivní věci, které se mi staly nebo které jsem viděla. Vzpomínám si třeba na drobnost jako malou holčičku rozhánějící holuby na náměstí, která mi vyloudila úsměv na tváři v mizerný den. Docela často tyto pozitivní věci zahrnovaly jídlo, ale zase proč ne. Moc mě bavilo vzít po delší době diář do ruky a připomenout si ty momenty.

zdroj: fb Elizabeth Gilbertové
Sklenice štěstí
I když jsem o tomhle zvyku četla někde i dřív, pořádně upoutal mou pozornost až na facebooku spisovatelky Elizabeth Gilbertové. Na začátku roku zveřejnila tuto fotku se svou sklenicí štěstí, do které každý den vhodí papírek s nejšťastnějším momentem dne. Rychlý, jednoduchý způsob, jak naladit svou mysl pozitivním směrem a naučit se v každém dni zahlédnout alespoň záblesk štěstí. Na konci roku ho pak máte celou kupu. Tenhle nástroj je pro mě momentálně největší novinka, na kterou si teprve zvykám.

23 důvodů, proč jsem šťastná
Původně to mělo být deset důvodů (podle vzoru filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím), ale pak jsem si řekla, že je to moc jednoduché. Dvacet tři je moje oblíbené číslo a není zase tak vysoké, tolik důvodů přece zvládnu. Ukázalo se, že ve skutečnosti to až tak jednoduché není (pokud nezačnete vypisovat "knihy, jídlo, fotbal,...") a po šestnáctém bodě už jsem musela víc přemýšlet a zvažovat, co ve mně skutečně vyvolává pocit štěstí, a co je jen příjemné a pohodlné mít v životě. Takové úvahy vedou k tomu, že si člověk víc váží toho, co má, a alespoň u mě také k tomu, že to štěstí začnu opětovně vnitřně prožívat, což se přenáší do věcí, kterým se věnuju právě teď.

Jestli se vám některý z těchto nástrojů zdá zajímavý, určitě ho vyzkoušejte a pozorujte, co to dělá s vaším přístupem k životu. Pokud máte i vy nějaký tip, jak udržovat optimismus v nelehkých dnech, napište mi do komentářů, ráda se nechám inspirovat :) R.

12 komentářů:

  1. Tá nádobka šťastia je úžasný nápad. Ja mám Five minute journal, kam si každé ráno a večer píšem za čo som vďačná, čo mi urobilo radosť :)


    Flung out of space

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O trénování vděčnosti jsem taky četla jako o mocném nástroji k přenastavení mysli pozitivním směrem. Zajímavé, že to děláš dvakrát denně :) Pozoruješ nějaké odchylky ráno versus večer?

      Vymazat
  2. O nádobce štěstí jsem taky přemýšlela, ale pak mě to asi přestalo bavit. Proto spíš spoléhám na mé sešitky, kam si zapisuji citáty, myšlenky a další blbůstky, které mi vždy zlepší den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že víš, co ti pomáhá, a držíš se toho :) Citáty si taky ráda vypisuju, jen to nedělám úplně pravidelně, a když si něco v knize hned nezapíšu a pak čtu dál, bývám už líná se k tomu vracet.

      Vymazat
  3. To sú skvelé tipy, ja sa tiež snažím hľadieť na svet a svoj život z tej svetlejšej stránky, ale taktiež ani nezavierať oči pred problémami, ktoré bohužiaľ existujú a existovať budú. :) Síce nie každý deň, ale občas si aj ja zapíšem drobnosti, za ktoré som vďačná, čo ma v ten deň potešilo či vykúzlilo úsmev na tvári. Možno by som to mala začať robiť každý deň, celkom si ma do toho motivovala. :) Tá nádobka s lístkami je veľmi pekný nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že jsem tě motivovala :) S těmi problémy máš pravdu, zavřít před nimi oči a nevšímat si jich není řešení, ale s optimistickou myslí je člověk nejspíš zvládne lépe než ten, kdo se v problémech utápí.

      Vymazat
  4. Nejsem optimistka. Zkoušela jsem si psát pozitivní věci i důvody proč jsem šťastná, ale nemá to na mě moc velký účinek. Abych zůstala šťastná, tak mi spíše pomáhá si vypisovat negativní věci, protože to uklidňuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očividně to ze sebe potřebuješ dostat ven. Ono vypsat ze sebe to zlé a ošklivé a pak to rituálně spálit či rozstříhat může být osvobozující ;) To jsou ale zas věci, které nefungují na mě, každý jsme jiný.

      Vymazat
  5. O dnech zachyceného štěstí a radostí jsem se pokusila v PC v jednom Wordu. Zpočátku jsem psala snad denně, pak někdy. Nyní jen tehdy, když asi vzpomenu, ale staré radosti nezahazuji. Je to úsměvné číst po letech.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky clanek a sklenice stesti...asi se inspiruji;) Já mám spoustu diářů a sešitů a na příštích pět let si vypisuju One line a day, ze kterýho jsem nadšená (http://www.bygabra.cz/2017/05/one-line-day.html?m=1 ).

    Mej se krasne, papa ByGabra

    OdpovědětVymazat
  7. To je ale moc hezký článek :) Měla jsem problém si udržet alespoň trochu optimismu, jídlo jsem nesnášela a ven se mi chodit ale vůbec nechtělo. Nakonec to dopadlo tak, že jsem jenom chodila do práce a domů a dost se odbývala. Mamka z toho byla dost nešťastná a koupila mi tadyten kurz: https://www.zdravyeshop.cz/online-kurzy/ na zdravější trávení. Poznala jsem kouzlo jídla, poznala jsem i super lidi a začala žít. Co všechno dokáže zavinit nesprávné stravování, že?

    OdpovědětVymazat