středa 30. srpna 2017

Fotozážitky za srpen 2017 - Amsterdam

V srpnu se toho událo hodně. Blog slavil roční výročí založení, dostal nový design a také novou rubriku - fotozážitky. Za úspěšně složené státnice jsem si dopřála vlastní foťák, focení mě opravdu baví a ráda bych se o to nejlepší podělila i se čtenáři blogu. Teprve se učím, a tak doufám, že budete svědky postupného zlepšování a zdokonalování. Chtěla bych přidávat fotky s duší, fotky se skrytým příběhem, fotky, které na vás budou dýchat kouzlem okamžiku. Současně ke každému snímku přibude pár řádků, protože sestavit článek jen z fotek bez ladu a skladu by uměl každý.

Dost se toho v srpnu událo i mimo blog. Zmíním třeba to, že jsem oslavila čtyřiadvacáté narozeniny a podívala se do Amsterdamu a několika malebných městeček v jeho okolí. První díl fotozážitků bude tudíž už díky tomu speciální. Záplavy tulipánů, sýrů, kol a větrných mlýnů tady ale nečekejte.



Zachytit jedinečnou atmosféru místa objektivem mi přišlo zhola nemožné, když jsem se procházela uličkami přístavního městečka Volendam. Když si odmyslíte turisty, vše bylo tak idylické, že to ve mně vyvolávalo touhu pořídit si vlastní domeček u moře, jezdit tam na léto a večery trávit na terase s výhledem na vlny se skleničkou vína a knihou v ruce. Objektiv opravdu nezachytí tu chvíli, ale vytvoří něco zcela nového, do čeho můžete otisknou svoji vlastní duši.


Věděli jste, že většina Nizozemců nepoužívá záclony? Bylo zvláštní moct lidem nahlédnout doslova až do kuchyně. Nicméně byla jsem potěšena zjištěním, v kolika amsterdamských domácnostech se nacházely velké knihovny.

Ovlivněna knihou a filmem Hvězdy nám nepřály, vnímala jsem Amsterdam jako romantické místo, než jsem se tam sama ocitla. Tohle město je spíš jedna velká párty, kde jsou všichni pořád v pohodě a milí, alespoň ke mně byli. Dokonce když jsem namířila objektiv do restaurace, neokřikli mě, ale zamávali.


Jiný kraj, jiný mrav. V ulicích Amsterdamu nás, české turisty, opakovaně překvapovaly hloučky mladých bujaře oslavujících lidí. Zapalovali dýmovnice, zpívali, běhali po ulicích, dokonce skákali z vyvýšených míst do davu svých kamarádů a po setmění nabízeli pivo ze džbánu náhodným kolemjdoucím. Průvodkyně nám vysvětlila, že takhle v Nizozemsku středoškoláci oslavují příchod nového školního roku, a když jsme na ni nechápavě hleděli, snažila se nám toto počínání připodobnit k našim maturitním večírkům. Jak říkám, jedna velká párty.

Z krátkého výletu jsem si přivezla stovky fotek, mnohé přišly do koše rovnou, ale i ze zbývajících je velmi těžké zvolit pár vyvolených, které vyvěsím. Poslední fotografii tohoto článku mám ráda pro její plnost a barvitost. Všude na ní je něco a všechno má nějaký smysl. 

Kola v levém spodním rohu neodmyslitelně patří k dopravě v Nizozemsku. Auto se zde ale také hlásí o slovo a připomíná mi dopravní chaos, který jsem zažívala v Amsterdamu. Důležitou dopravou je ale i ta lodní a krásné kanály grachty se svými mosty dokreslují atmosféru jak Amsterdamu, tak i Alkmaaru, kde byl pořízen tento snímek. Vlajky ve středu fotografie mi pak připomínají množství turistů různých národností, pro které se tu pořádají sýrové trhy a udržují se skanzeny. Nakonec i zde jsou vidět střípky z místní architektury, pro křivé cihlové domy s velkými okny mám slabost.


Vše foceno na Olympus E-PL6. Další fotozážitky zveřejním na konci příštího měsíce. Jak se vám líbily ty první?

13 komentářů:

  1. Asi není divu, že jsou Nizozemci tak veselí, vzhledem k množství "coffee shopů" :D Většina kamarádek, které tam byly, si z výletu nic moc nepamatují a na fotkách mají velmi rozšířené zornice :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu není divu, coffee shopů jsem taky potkala spoustu, ale nevyzkoušela jsem.

      Vymazat
  2. Amsterdam jsem také navštívila a byla jsem nadšená. Ulice sice byly pěkně zaneřáděné, ale lidi pořád veselí a ve město to žilo. Oni prostě oslavují pořád. Navíc projížďka po místních kanálech k nezaplacení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Projížďka se mi taky moc líbila, z loděk se dají pořídit nejlepší záběry domů.

      Vymazat
  3. Krása ! Kamarád tam byl taky nedávno :) spával na pláži :D

    OdpovědětVymazat
  4. V Amsterdamu jsem byla na jeden den a kávu jsem si tam dala :D líbilo se mi, kolik je tam všude kol a celkově ty památky, ale nevím, jestli bych tam jela i na dýl :D

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden den je lepší než nic. Uvidíš, vždycky se můžeš zase vrátit :)

      Vymazat
  5. Tak předně gratuluji ke státnicím a k foťáku. Focení je radost a i když je to samozřejmě spíš ve fotografovi, dobrý foťák je radost. :) A Amsterdam... inu, moc bych se tam chtěla podívat. A dostat tulipán. A vidět dům Anny Frankové. Dokonce jsem měla takový plán, že bych tam vyrazila na kole. O:) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Amsterdamu na kole, to by zatraceně chtělo kondičku :D Ale plány jsou základem úspěchu. Držím palce, ať se tam podíváš a naplní to aspoň zčásti tvé představy.

      Vymazat
  6. Překrásné fotky! V Amsterdamu jsem nikdy nebyla, ale závidím ti tak úžasné zážitky, určitě sis to musela užít. :) A opožděně přeji vše nejlepší k narozeninám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání :) I když to byl únavný zájezd, užila jsem si to a dohnala to po návratu třinácti hodinami spánku.

      Vymazat
  7. Nepoužívajú záclony? Brrrr! Už len tá predstava mi naháňa zimomriavky po chrbte :D
    Ale to zamávanie je sympatické. Skús podobný kúsok v Kodani, hehm, iný kraj, iný mrav.

    OdpovědětVymazat