sobota 10. března 2018

10 bezpečných míst pro introverty

Tentokrát bude článek o introvertech na pozitivnější notu. Být introvertem není jen o strach, jak by se mohlo zdát z článku o nebezpečných místech. Introvert dokáže nacházet radost a štěstí v maličkostech a velmi silně je prožívat. Aby si však mohl svůj život naplno vychutnávat, potřebuje čas od času být sám a dobít energii. Opravdu vydechnout však dokážeme jen na několika málo místech.



1. Vlastní pokoj
Můj dům, můj hrad. Doma tráví introverti čas vůbec nejradši. Proč vysedávat v hlučné, špatně osvětlené hospodě s pomalou obsluhou a pít pivo, které nám ani nechutná, když můžeme sedět doma v křesle a popíjet svůj oblíbený čaj? Pokud s vámi introvert odmítá jít ven, ale pozve vás k sobě domů, je to pocta, o svůj osobní prostor se nedělíme jen tak s někým. A jestliže home office umožňuje extrovertům cestovat po světě, introvertům umožňuje...no, být doma.

2. Knihovna
Každý introvert samozřejmě nemusí být knihomol, ale i tak má toto místo něco do sebe. Můžete tu být sami, potichu a nikdo vám to nemá za zlé, právě naopak. Navíc všude kolem vás jsou ve svazcích uchovány fascinující myšlenky, příběhy a vědomosti, stačí si vybrat.

3. Doma u nejlepší kamarádky
Není nad to mít kamarádku, se kterou se můžete bavit o všem třepením vlasů počínaje a teorií o mimozemšťanech konče. Ideální zázemí pro tyto rozhovory pak (obzvlášť za špatného počasí) poskytuje domov, kde vás nikdo neruší, můžete si třeba něco uvařit nebo si objednat pizzu až do domu.

4. Kino, divadlo, apod.
Kina a divadla patří k dalším skvělým místům, kde můžete mlčky sedět, přijímat umělecké sdělení a cítit se naplněně. Pokud se navíc umění sami věnujete, načerpáte tu čerstvou dávku inspirace. Ač se to na první pohled může zdát, není žádná ostuda přijít sám.

5. Obchody "pro introverty"
Takové obchody nejsou, a přece jsou. Mám na mysli například knihkupectví, papírnictví, malé obchůdky se zdravou výživou nebo obchody s komiksy. Na většině takových míst se setkáte s introverty jak mezi prodavači, tak mezi zákazníky, všichni navzájem respektují svou povahu a obchod má zcela jinou atmosféru než supermarket nebo prodejna s oblečením. Pokud se tu s někým dáte do řeči, pravděpodobně se dozvíte opravdu zajímavé věci od nadšenců do daného oboru.

6. Zvířecí útulek
Němá tvář dokáže rozumět všem bez rozdílu, introverti navíc ocení jejich mlčenlivost a to, jak dokážou veškeré emoce vyjádřit pouhým pohledem. Proto se mezi zvířaty cítíme příjemně a někdy jejich společnost vyhledáváme spíš než tu lidskou. Kdo má vlastního chlupatého terapeuta doma, může si gratulovat.

7. Příroda
Často nic nenapomůže obnovení duševního klidu a uspořádání myšlenek lépe než procházka v přírodě. Ať se jedná o park, les nebo hory, pár hodin v přírodě dokáže introvertům dodat víc energie než kotel kávy. Kolem vás je klid narušovaný jen zpěvem ptáků a bzučením hmyzu, kolem voní smůla nebo jen obyčejná hlína a vy najednou víte, že všechno bude v pořádku. Všechny starosti můžete odložit třeba pod tenhle pařez.

8. Hvězdárna
Introverti zbožňují hlubokomyslné debaty o životě a vesmíru, rádi se díváme na hvězdy a přemýšlíme, co se tam v dálce skrývá. Uvědomujeme si, jak malí jsme v tom celém úchvatném univerzu. Návštěva hvězdárny je proto úžasně obohacující zážitek pro introvertní duši.

9. Čajovna nebo kavárna
Posezení u kávičky a dortíku je asi největší stereotyp z tohoto seznamu, ale člověk asi nemusí být ani introvert, aby chápal, že tenhle způsob relaxu skutečně zabírá. Za sebe upřednostňuju útulná místa s tlumenou hudbou a společnost jedné nebo dvou kamarádek. 

10. Tvůrčí dílna
Ať už se jedná o keramickou či knihvazačskou dílnu, kurz kreslení nebo třeba workshop výroby lapačů snů, introvert si užívá kreativní činnost, při které nemusí, ale může zapříst rozhovor s ostatními. Soustředit se pro změnu na nějakou činnost místo vlastních myšlenek jim paradoxně také dokáže dát řád.

Popravdě, najít 10 bezpečných míst pro introverty bylo větší výzvou, než vyjmenovat 10 nebezpečných. Trefila jsem se i do vašich nebo si dobíjíte energii ještě někde jinde? Budu ráda za vaši inspiraci a doufám, že jsem i já přinesla něco nového vám.

8 komentářů:

  1. Díky za článek. Na mě osobně sedí téměř všechno, kromě tvůrčí dílny. To nevyhledávám. Ale zase mi vyhovují různé organizované vycházky, kde člověk jenom jde a poslouchá průvodce a nic víc nemusí :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý příspěvek, zase se s většinou bodů naprosto ztotožňuji! :)

    Vůbec nejradši to mám u sebe v pokoji, i když tam mi neustále chodí jiní členové rodiny. Ale pořád tam mám relativní klid a soukromí. Pak to mám moc ráda u Modrého - v pokoji, kde jsem jako doma a kde třeba teď sedím a píšu tenhle komentář. ^^ Mám taky ráda čajovny, kavárny a knihovny, místa, kde si můžu sednout a číst. V létě klidně i nějaké odlehlé místo v parku. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Až na dva body všetko sedí - zo všetkého najradšej mám však svoju izbu, tú by som nemenila za nič na svete.. a desím sa okamihu, kedy sa budem musieť presťahovať a žiť na internáte. :) Opäť veľmi pekný článok.

    OdpovědětVymazat
  4. Nie je introvert ako introvert. Ja sám sa považujem za introverta, ale to neznamená, že nemám rád cestovanie a spoznávanie nových miest. Nevadia mi koncerty, ani oslavy, pokiaľ je tam jedna či dve osoby, ktoré tam budú so mnou (čím menej, tým lepšie) a ostatných môžem ignorovať. Ale s ostatným súhlasím, milujem kaviarne, kníhkupectvá, divadlo, prírodu a najviac vlastný domov.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, já asi nejraději bývám ve své pracovně. Zařídila jsem si velmi pohodlně a útulně, takže je mi tam krásně. Dobře se mi tam pracuje, ale i tam ráda dělám na svých věcech, například maluju. Do malování jsem se poslední dobou opravdu zamilovala. Včera jsem si například koupila krásné nové výtvarné potřeby ! Už se těším, až je poprvé použiju!

    OdpovědětVymazat
  6. Sháníte břidlicové obklady? Tak to se zajděte podívat na tuto stránku. Kamarádka mi říkala, že si nechali postavit dům na klíč, a že ve faktuře objevili kontakt na tuto firmu. Byla jsem u nich na návštěvě a to je opravdu klenot. Já mít tolik peněz jako oni, tak po tom hned skáču. Ale jsem uklízečka...

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, moc hezké čtení. Myslím si, že nejde všechny introverty házet do jednoho pytle. každý člověk je jiný. Já osobně se za nějakého velkého introverta nepovažuji, mám rád společnost a zábavu, ale jsou i dny, kdy chce člověk prostě být sám, zachumlat se doma do deky a usrkávat čaj :-). Já čaje miluju, ráno místo kávy dávám přednost zelenému čaji. O nich a jejich účincích je zajímavé čtení tady https://zivotavyziva.cz/zeleny-caj/.

    OdpovědětVymazat
  8. Taky pro sebe podobná místa velmi ráda hledám. Jako ale je to čím dál tím těžší. No, ale jako je to hodně o tom, že člověk prostě musí vědět, že ne vždy to jde. Pracuji na administraci jedné montované výrobní haly, v práci se každý den setkáváme s desítkami lidí a zaměstnanců a kdybych si hrála na nějakého velkého introverta a stranila se, tak bych si tu židli neuhájila. :)

    OdpovědětVymazat