neděle 8. dubna 2018

Roman Bureš: Propast času 2: Císařovna (recenze)

Zdroj: knizniklub.cz
Rubrika knižních recenzí vstává po tři čtvrtě roce z popela a tentokrát vám v ní přináším zhodnocení knihy od českého autora. Máte rádi sci-fi a chcete zároveň prožít dobrodružství antických rozměrů? Propast času čeká na vás. Jestli vás kniha v recenzi zaujme, určitě začněte od prvního dílu.

Název: Císařovna
Série: Propast času (2)
Autor: Roman Bureš
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 448


Císařovna, druhý díl trilogie Propast času, vyšla v roce 2016 v Knižním klubu, tedy rok po uvedení prvního dílu. Její autor Roman Bureš debutoval v roce 2013 se dvěma romány z prostředí starověkého Říma, kde uplatnil svůj zájem o antiku. Ač se to může zdát nemožné či paradoxní, svému tématu zůstal věrný i v Propasti času, která spadá do žánru science fiction.

V prvním díle Propasti času se zhroutil časoprostor a my sledovali, jak se hlavní hrdinka Toňa, dívka z naší současnosti, probojovala svou chytrostí a znalostmi až do čela římské armády. V druhém díle s podtitulem Císařovna sledujeme, jak si studentka archeologie počíná jako vládkyně v Novém Římě. Zdálo by se, že má vyhráno. Svými znalostmi historie, jazyků, nemocí či technologií převyšuje všechny Římany, pod zámkem drží chodící encyklopedii a za zády má bojového robota, kterého její poddaní považují za boha. Jenže se objevují nové postavy, nová území a nové letopočty, jejichž zkrocení nebude snadné.

Že bojoví roboti, římští legionáři a náboženské odpustky nepatří do jedné doby? Císařovna vás přesvědčí, že ano.


Stejně jako první díl je kniha vyprávěna ve třetí osobě z pohledu různých postav. Některé pohledy se v průběhu knihy pravidelně střídají a tvoří hlavní kostru děje, některé se objeví jen párkrát, aby daná postava získala na barvitosti. Díky této technice vyprávění se autorovi bravurně daří odvádět čtenářovu pozornost od jedné dějové linky k druhé a zase ji vrátit zpátky, když už by něco takového nečekal.

Střídání pohledů funguje skvěle také v akčních scénách během bitev. Kniha zdaleka nemá jen jednu epickou bitvu. Začátek knihy je pozvolný, uvede čtenáře do myslí, příběhů a ambicí hlavních postav a je jasné, že musí dojít ke střetu. Jakmile je tedy bojiště připraveno, příběh se promění ve sled střetů, intrik a odvážných činů. Není nouze o napínavé momenty, ani nečekané zvraty. Autor se nebojí svým postavám ublížit, a tak s nimi v průběhu knihy prožíváte nejrůznější muka od potupy až po krutou smrt.

Schéma děje se do jisté míry dost podobá prvnímu dílu, hlavně co se vývoje hlavní záporné postavy týče. Zprvu působí nenápadně, sbírá síly a vymýšlí strategie, nakonec však udeří s velkou silou. Druhý díl vystupuje stejně jako první jako samostatný uzavřený příběh, je však o něco akčnější. Jedinou výtku bych měla k rychlému ukončení zápletek s některými silnými nepřáteli, což působilo, jako by do té doby jen vyplňovaly prostor a teď ustoupily hlavní zápletce.

Postavy z prvního dílu se vyvíjí, nejvíce právě Toňa, která si proto zcela zaslouží post hlavní hrdinky bez ohledu na to, jakou roli hraje ve společnosti Nového Říma. Její tvrdohlavé snahy uplatňovat ve starověkém Římě morální a společenské principy 21. století vytváří zajímavý konflikt a můžou vést k antipatii vůči hlavní hrdince. Příběh si však s jejím přístupem pohrál a pozměnil ho, navíc je také otázkou, komu se kniha dostane do ruky. Já jako čerstvá absolventka vysoké školy s podobným náhledem na etiku jsem se do Toni dokázala vcítit.

Za sebe můžu knihu doporučit všem, kdo stejně jako já rádi prozkoumávají českou sci-fi scénu, stejně tak ale i těm, kdo českým dílům nevěří. Naše filmová studia by nejspíš nebyla schopná podle Císařovny natočit film, ale po přečtení vám bude jasné, že v USA by to byl trhák s hvězdným obsazením.



Letos vyšel třetí díl série Propast času 3: Impérium. Já si ho rozhodně přečtu. A co vy, dáte této trilogii šanci?




1 komentář:

  1. Pokud se mi dostane první díl téhle trilogie do ruky, ráda si ho přečtu, nebudu ale zapírat, že na čtení toho teď mám strašně moc a nevím, kdy by se taková náhoda mohla povést. Nicméně pěkná recenze a jsem ráda, že tě knížky baví. :) ♥

    OdpovědětVymazat