čtvrtek 8. září 2016

Ruta Sepetysová: V šedých tónech

Trochu mě mrzí, že dnešní blogy už zdaleka nejsou jenom o psaní článků, jako když jsem před deseti lety začínala na prvním blogu. S aktivitou na sociálních sítích stále bojuju, ale třeba služby stránky bloglovin opravdu oceňuji. Kdo sledujete stránku blogu na facebooku, mohli jste na začátku týdne vidět, jak to dopadá, když se vypravím do papírnictví a knihkupectví, a dozvědět se, jakou knihu teď čtu.
Dnes bude ale řeč o jiné knize. O knize o mrazivých lidských skutcích, a to o to mrazivějších, že se skutečně děly.

Ruta Sepetysová: V šedých tónech


O holocaustu a zlu páchaném nacisty už jsme toho slyšeli, viděli a četli mnoho. Ale co se dělo na druhé straně Evropy, kde se roztahoval Stalin a Sovětský svaz pohlcoval okolní státy? Osudy litevců odvlečených po okupaci Litvy v roce 1941 do pracovních táborů na Sibiři přibližuje román V šedých tónech.



Kniha je debutem americké spisovatelky Ruty Sepetysové, která má z otcovy strany předky právě v Litvě, a tak není divu, že inspirací ke knize byly osudy její rodiny. U nás vydalo knihu v roce 2013 nakladatelství CooBoo, což značí zaměření na mladé čtenáře.  Román V šedých tónech však zpracovává mnohem vážnější téma, než většinová produkce CooBoo, a tak je vhodná i pro dospělé a starší publikum.

Vše začíná nocí, kdy tajná policie vtrhne do domu rodiny Vilkasovy a odvleče ji na nádraží. Týdny cestujeme s ubohými Litevci, kteří se provinili jen svou inteligencí, zahraničními styky a protisovětskými názory, a přece jsou odsouzeni k pětadvaceti letům nucených prací, přičemž trest můžou strážní libovolně prodlužovat za každé ukradené poleno dřeva či kus chleba. Ačkoliv, jak poznamenává hlavní hrdinka Lina, jejich trest je tak dlouhý, jak dlouho dokážou přežít. Lidi sužuje hlad, nemoci a nelidské zacházení. Poslední, co mají, je jejich hrdnost a naděje, že se jednou vrátí domů.

Příběh vypráví patnáctiletá Lina, tvrdohlavá dívka s úžasným uměleckým talentem. Život v táborech zachycuje na papír a ukrývá, dokud nebude bezpečné jej ukázat světu. V knize je řada vedlejších postav, které dostávají přiměřený prostor a vyplňují ho svými charaktery. Litevská jména nemusí být pro každého snadno zapamatovatelná, a tak oceňuji, že všechny postavy nemají vlastní jména, ale setkáváme se například s plešatcem nebo mrzoutskou ženou. I když vypravěčkou a protagonistkou příběhu je Lina, někdy z děje natolik vystupuje postava její matky, a to svou dobrosrdečností, empatií a neochvějnou vírou v dobro, že vytváří dojem hlavní postavy ona.

V šedých tónech je jednou z mnoha knih, které připomínají, co jsou lidé schopni udělat lidem, a varují před opakováním takových událostí. Zároveň však ve čtenářově paměti nezůstane jako jedna z mnoha díky svým jedinečným postavám, příjemně plynoucímu ději a silným momentům smutku, hrůzy, ale i naděje.

Čtenářský zážitek lehce kazí jen nezvykle vysoká frekvence užívání slovesa „odtušit“ v uvozovacích větách. Naopak prolínání linie příběhu s Lininými útržkovitými vzpomínkami na život před deportací příběh nijak nenarušuje, naopak posiluje dívčin úhel pohledu.

Do knihy je snadné se začíst od prvního odstavce. Text čtenáře vtáhne, přiměje ho přemýšlet nad hrůzami minulosti a poskytne jen malý prostor na otázky. Proto ani nevadí, že jsou otázky zodpovězeny velmi pozvolna, a to až ke konci knihy.

Autorka popisuje pouhé dva roky Linina života v pracovních táborech, ačkoliv víme, že jich tam strávila mnohem víc. Co se dělo tu dlouhou dobu poté, si můžou čtenáři jen domýšlet. Ruta Sepetysová ale dovoluje nahlédnout do Lininy budoucnosti a nastiňuje, co v Litvě čekalo ty, kteří přežili.

8 komentářů:

  1. Dobrá recenze. Knihu mám už dlouho nachystanou k přečtení, ale pořád se na ni nějak nedostává. Poslední dobou dávám přednost spíš lehčím tématům a tohle se mi takové rozhodně nezdá být. Tvoje recenze mě každopádně přesvědčila o tom, že to bude stát za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Určitě po téhle knize sáhni, až budeš mít náladu na něco závažnějšího, obzvlášť jestli ji máš doma.

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu se dlouho chystám, ale trochu jsem se bála právě toho, jestli to není spíš pro teenagery...ale vidím, že nejspíš ne, což jsem ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od klasických young adult knih už taky pomalu dávám ruce pryč, ale téhle knihy rozhodně nelituju. Není se v tomhle směru čeho bát.

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že jsem si přečetla tvoji recenzi. Knihu jsem neznala, ale určitě si ji přečtu. Vypadá velmi dobře. Mám ráda podobné příběhy. Díky ním si vždy uvědomím, jak skvělý mám život a jak málo si ho vážím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potom se ti kniha jistě bude líbit, přesně tenhle pocit ve mně často vyvolávala. Přemýšlela jsem, jestli bych dokázala podobné podmínky zvládnout, ale to si my v našem blahobytu asi ani nedokážeme představit.

      Vymazat
  4. Teda, knihu vůbec neznám a myslím, že recenze se ti moc povedla. Hodně si mě zaujala. Už si ji píši na wish lísteček :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pěkná slova a doufám, že kniha nezklame :)

      Vymazat