čtvrtek 22. září 2016

Splněné sny jiných lidí

Znáte ten nepříjemný pocit, když se dozvídáte, že se někomu jinému splnilo, po čem jste toužili vy. Říkáte si, jaké mají ostatní štěstí a jakou vy máte smůlu a jste utrápení, že jste ničeho nedosáhli. Ale je to opravdu tak? Co když se vám splnila už spousta přání, ale nebyla vaše?

Na mé oblíbené stránce weheartit jsem si začala tvořit obrázkový seznam přání a snů a vůbec všeho, co bych chtěla udělat nebo mít, než umřu. Pod vyhledávaným pojmem "before I die" se mi zobrazilo nepřeberné množství přání, a zatímco jsem z nich vybírala ty, které jsou mi vlastní, všimla jsem si věcí, které už mě potkaly. Jenže to nikdy nebyly moje sny. Žasla jsem, jak je svět paradoxní, a jak mi tahle drobnost unikala, zatímco jsem tak často prožívala sny někoho jiného.

Navštívit podmořské akvárium, antické památky nebo upéct
čokomuffiny. Někdo jiný o tom sní, já to udělala.
Kdo si asi teď nevědomky plní moje sny?


Samozřejmě je v životě velmi důležité jít si za svými sny, plnit si je, odškrtávat a vidět, že jsme udělali velký kus práce a pořádně si to užili, ale není přece zdravé zaměřovat se jen na to, co nemáme a chtěli bychom mít. Zkuste se někdy zastavit a ohlédnout se za tím, co jste zažili, aniž byste o to usilovali. Zkuste být vděční a vnímat, co vám život dává. Není toho zrovna málo.

Pro představu přidávám seznam věcí, které jsem našla v obrázcích pod pojmem "before I die" a už se mi splnily, aniž bych je kdy považovala za své sny:

navštívit antické památky (povedlo se v Řecku a Anglii)
jet na horské dráze (v dánském Djurs Sommerland asi patnáctkrát po sobě)
navštívit podmořské akvárium (splněno ve Španělsku, Bulharsku a v Anglii)
zkusit jógu (dva roky kurzů se počítají, ne)
vidět korály a ryby v rudém moři
dát gumové medvídky do vodky
napsat dopis neznámému člověku
zkusit pilates (díky, Blogilates)
zamknout zámek lásky 
navštívit Starbucks
naučit se řídit
jet do Španělska 
navštívit Paříž
vyrýt něco do stromu
spát v přítelově tričku
přečíst Divergenci
bydlet na koleji
upéct čokomuffiny
navštívit vinici
potápět se


Na této spoustě příkladů je vidět, že plnit si sny není vlastně vůbec nic těžkého. Plníme je v jednom kuse. Tak proč mezi ně občas nezařadit ty svoje? A když se dozvíte, že se někomu plní vaše sny, nebuďte na něj oškliví, on za to třeba ani nemůže :)

A co vy? Někdo jiný touží umět cizí jazyk, který ovládáte, hrát na hudební nástroj, který máte v pokoji, jet na místa, kde jste strávili dovolenou nebo slyšet věci, které vám jiní opakují. Už to vidíte?



10 komentářů:

  1. Je to pravda, vlastně si tak spoustu snů plníme ,,navzájem". Na festivalu v Maďarsku kde jsem byla o prázdninách, byla také taková Before I die zeď plně popsaná sny.A v souvislosti s tím jsem si uvědomila, že jsem na této dovolené i vůbec poprvé navštívila Starbucks, nicméně se jednalo spíše o náhodou než plánovanou zastávku, zkrátka bych to na svém seznamu přání pravděpodobně možná ani nenašla, a zrovna do toho tvého by patřila:).
    Sny si snažím plnit, krůček po krůčku, a vždycky mám radost z toho, když si na svém seznamu můžu udělat další fajfku, zároveň se ale vyvaruji pojímat jejich dosahování jako nutnou honbu za štěstím. Pro mě je v pořádku si sny plnit, stejně jako je v pořádku, když některé sny jen sny zůstanou. Moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Eillienessis, v první řadě mám velkou radost, že jsi zavítala na můj blog a nechala mi tu komentář :) Bohužel jsem očividně špatně vyjádřila, čeho je to seznam, protože nejsi sama, kdo to pochopil tak, že jsem o Sturbucks snila. Vtip je v tom, že jsem o tom nesnila, ale navštívila jsem ho a až zpětně jsem to našla v nabídce obrázků "before I die", takže jsem si vlastně splnila sen někoho jiného. Zkusím to přeformulovat, snad to pomůže.

      Vymazat
  2. A co teprve, když člověk sám je snem jiného člověka ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Objevila jsem tvůj blog a moc se mi líbí...plnění snů je krásný a nejlepší je nikdy sny neztratit a pořád si doplňovat nový a nový! Mimochodem být tebou tak ten Starbucks klidně škrtnu ono to žádný terno není :-D Jediný dobrý na tom je, že nabízejí zdravotní pojištění i lidem na částečnej úvazek, ale to se ocení u nás ne v Evropě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti tu zalíbilo :) Co se týče toho seznamu, asi jsem to napsala nejasně, ale jsou to věci, o nichž jsem já nesnila, ale byly součástí nabídky obrázků "before I die" a uvědomila jsem si, že mám splněno. Zkusím to v článku přeformulovat.

      Vymazat
  4. Moc hezká článek. Nikdy jsem o tom tak nepřemýšlela. Spíš jsem to vždycky brala, že ještě asi není ten správný čas, a že si na splnění některých snů musím počkat. Už se mi to párkrát vyplatilo. Prostě se do toho nehnat po hlavě, ale dát tomu čas. Já tak nějak věřím, že až bude ten správný čas, tak se mi ty sny splní. Samozřejmě někdy tiše závidím lidem okolo mě, že si plní "MOJE" sny, ale když se na to podívám z tvého úhlu pohledu, tak máš vlastně pravdu. Ten člověk za to nemůže. Já si možná taky nevědomky plním "JEHO" sny. Každopádně jsem se teď dost zamyslela a ani nevím, jestli to, co píšu dává smysl :D :D Pořád mi totiž hlavou vrtá, že si taky musím udělat takový seznam a mrknout na přání ostatních lidí a porovnat s tím, co jsem já prožila a oni ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom načasování taky něco bude. Poslední dobou se mi v životě potvrzuje, že život vám dá, co potřebujete, ale musíte tomu jít naproti. Možná o tom i napíšu článek :)
      Ten seznam si určitě udělej, až budeš mít chvilku, zvedne ti náladu, co všechno už jsi zvládla.

      Vymazat
  5. Nedávno jsem si sepsala 101 cílů za 1001 dní, a postupně se snažím cíle plnit. Celkově se snažím splnit si vše, co chci, dřív vstávám, abych na věci měla čas :) Ať se ti splní vše, co si přeješ :)
    melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně štěstí s plněním tolika cílů. I kdybys zvládla jen půlku, bude to úžasné :)

      Vymazat
  6. Tak samozřejmě sny by si měl člověk plnit, o tom žádná. Jen jsem byla nedávno trochu překvapená, když mi můj přítel, se kterým jsme necelý rok řekl, že má sen jít na sexy masáže Praha 2 a jestli by mi to vadilo. No, co vám budu povídat, byla jsem z toho trochu rozhozená. Na druhou stranu si říkám, že nejsem žádná útlocitná. Možná, že kdyby to bylo tak, že půjde a nebudeme se o tom bavit, tak by to bylo pro mě.

    OdpovědětVymazat